Tak Miskin Suami Tanggung Isteri. Walau Gaji Habis Untuk Keluarga, Tapi Tak Rasa SerAabut. Ajaibnya Aturan Allah

Susah macam mana pun laluan hidup berumah tangga.. kau kena yakin bahawa seorang isteri ni sebenarnya pembawa rezeki.. Deep kata-kata yang dikongsikan oleh pelakon kacak Aeril Zafril sebelum ini.

Namun itulah kebenarannya apabila melihat kehidupan rumah tangganya yang cukup bahagia dan penuh kasih sayang.

Demikian juga perkongsian dari saudara Firdaus Shakirinmenerusi facebooknya baru-baru ini.

Dah 4 tahun isteri saya menghabiskan duit suaminya…

Dulu, isteri seorang wanita yg bekerjaya, ada pendapatan tetap…gaji bersihnya hampir 3k setiap bulan…hidup mewah bila suami isteri dua2 bekerja…dari anak seorang, sehinggalah lahir yg ketiga…

Selesa, tak rasa langsung sesak tgh bulan…

Bila isteri ada pendapatan, maka apa yg ada dlm fikiran saya? Kalau duit saya tak cukup, saya bleh mintak kat dia…then hadirlah nafsu utk tukar HP, tukar sport rim, modified kereta dan sebagainya…

Tak tanya isteri dah, terus buat keputusan sendiri…

Balik rumah dgn HP baru, sport rim baru…isteri berleter la kejap, pastu dia cool…bulan yg spend duit utk beli mcm2 tu mesti bajet lari, maka mintak duit isteri…isteri bagi jgak la, tapi siap dgn pakej berleter…

Bila pengasuh tiba2 xbleh jaga anak ketiga yg masih baby tu, isteri ambik cuti utk jaga sementara nk cari pengasuh baru…kami dduk berbincang, bersembang hati ke hati…saya tak bersedia lagi utk dia berhenti sbb komitmen bulanan tu masih sama, plan atas gaji 2 org…tapi bila difikirkan ttg anak2, maka isteri kata keputusan yg terbaik adalah berhenti keje, dduk rumah, uruskan anak2 sbb anak2 dah nak start sekolah…

Apa perkara pertama yg terlintas di fikiran saya? Cukup ka gaji seorang saja ni…

Alhamdulillah, tahun ni dah tahun keempat isteri menjadi suri rumah sepenuh masa tanpa sebarang punca pendapatan…komitmen masih sama, hutang masih sama, dan ditambah plak dgn yuran sekolah utk setiap anak…sepanjang 4 tahun dia menghabiskan duit suaminya, duit suaminya TAK PERNAH HABIS…

Ajaibkan aturan Allah…semuanya suami beli, semuanya suami sediakan, semuanya suami bagi, tapi rezeki suami makin murah, makin mencurah2…Tiap2 tahun gaji asyik naik sahaja…bonus suami pun byk…

Rupa-rupanya, tak miskin si suami yg tanggung isteri sepenuhnya…tak susah si suami yg memudahkan urusan isteri dan tak berkira dgn isteri…sepanjang 4 tahun ni jugak, Allah berikan kesihatan yg cukup2 baik kpd saya… jarang sakit utk keluar mencari rezeki utk keluarga…

Setiap urusan tu rasa mudah dan setiap kali bekerja tu hati rasa tenang…walaupun gaji dihabiskan utk keluarga, tapi ianya tak menyebabkan diri rasa serabut dan DUIT TAK CUKUP…

Setiap bulan sentiasa ja cukup…Allah s.w.t tak pernah kedekut dan kejam pada hamba-Nya yg menjalankan tanggungjawab serta kewajipan yg diamanahkan kepadanya utk DITUNAIKAN…