Siapa Yang Mampu Menaahan Kesediihan Bila Anak DiSayangi Mengadap Ilahi Dengan Tiba-Tiba

Siapa yang mampu menahan rasa kesedlhan apabila anak yang disayangi pergi mennggalkan dalam keadaan tiba-tiba..

Itulah yang berlaku kepada seorang wanita ini di dalam satu perkongsian di Facebook.

Menerusi posting di laman soslal Facebook, Siti Hajjar Hassan berkongsi pemerglan anaknya setahun yang lepas pada bulan Ramadhan..

Berikut adalah perkongsian beliau.

6 Ramadhan 1439h / 22 Mei 2018 / Tepat Jam 1.58pm

Subuh pada 5 Ramadhan 1439h kakak terjaga dari tido dgn muka ketakvtan terus pelvk umi katanya ada org dkt pintu masuk rumah.

Umi pulak blvr dan kata tak ada sapa pon. Dalam keadaan dirinya ketkutan setengah jam kemudian kakak terus demm pnas menddak.

Lagipun kakak ni antlbodi tak kuat mudah kena demm, btuk dan slsema Jadi ubt demm mmg umi sentiasa standby kt rumah. Bila tak sihat umi cepat-cepat bagi ubt.

Sekitar 8 pagi situasi kakak kembali baik dan tak demm. Perasaan umi terus rasa lega sangat. dan pagi tu jugak kakak request Roti macam atok. ( Roti bkar sapukan nuttella ) pendek kata ni juga Favourite kakak.

sambil makan sambil juga adiknya naufal kcau ambik rotinya. kkak jerit ( Ummi adik acauu kakak nk akan – Adik kcau kakak nk makan ).

Kalau kakak nak tahu umi ni sangat bahagia tgk teltah ank2 umi ni.

Hari tersebut berlalu mcm biasa kakak aktif dgn aktivitinya malah umi tetap melyan kerenah anak umi seperti biasa. dalam masa yg sama umi ckp dgn kakak kjp lagi umi nk masak nanti jaga adik utk umi – Dan dgn spontan kakak jawab ( Okey Ummi dgn nada yg sangat manja )

Bila kakak ckp dgn nada mcm tu umi rasa sayv dan lemahhnya nk bangun. Tapi bila tgk jam masih awl baru jam 4 pm..( detlk dlm hati umi ) Tak pa laa kak umi rasa nk mandikan kkak dululah ptg2 nanti sejukk pulak.

Lepas jer umii ckp mcm tu dgn excltednya kakak buka baju nk mandi. selesai semua mandi ptg tu kakak demm balik.

Masa ni umi dh mula rasa plik tak kervan.

tgk kakak dh lain mcm tanya nk susu pon tak nak yg obvi0us nampak kakak sejuk mengglgil.

Bila dh sejukk umi tutup kipas sapu minyak angin pakai baju tebal dan keadaan kakak pon baring dan nampak kepen4tan. wktu ank2 umi duk baring umi cepat-cepat siap utk masak. Bila selesai masak umi duk dkt kakak tgk keadaan kakak.

Masa ni juga adik naufal baik sangat-sangat seakan tahu umi lebihkn perhatian pada kakaknya.

Waktu pon berlalu smp azan buka puasa. Masa umat islam sibuk bebuka puasa saat tu juga kakak mula tak sedar dan terusss fit.. Perkara ni first time umi lalui umi tak tau nk bt apa melainkan panggil nama kakak.

Bila dh kakak fit umi ayah bergegas ke h0spital Ampang. masa di w4d kecmasan pon kakak tetap fit dan hilang fit sekejap lps tu dtg balik fitnya smpai jam 9 mlm masa ni makdak datang teman kakak sekejap sb ayah nk hntr umi balik sb kesiankan adik naufal.

Dh smp rumah ayah pulak pergi h0spital jaga kakak. umi kat rumah dgn di temani oleh adik naufal. Masa duk rumah hati umi fikir mcm2 pasal kakak.

Umi wasap jer Ayah tnya pasal kakak. smp jam 3 pagi dktor sahkan kakak krltlkal. Masa ni juga lah dunia umi rasa gel4p sgt.

Jam 5 pagi ayah balik ambik umi dan adik kt rumah pergi h0spital. Dan masa ni juga laa umi bgtau seluruh ahli keluarga utk doakan kakak.

Sampai sekarang umi terbayang keadaan kakak kene ccuk sana sini. bila dh di pindahkn ke lcu dktor pakar bgtau kvman dh mereb4k ke otk kakak. harapan untuk sembvh tlpis dan kakak bernafas pon melalui mesln.

Malah sekali lagi umi lemblk dan tak kuat kenangkan kakak.

Bila jam menunjukkan 1.58 Ptg kakak pergi di jemput il4hi buat selamanya dan Dktor sahkan pemerglan kakak sebab ACUTE NECR0TIZING ENCEPHAL0PATHY.

Walaupun dh masuk setahun kakak pergi. Umi tetap rasa syukur sb di kelilingi insan yg baik-baik dan beri support utk umi.

Nak lagi umi ttp berjuang demi adik naufal yg kian membesar serta menyerupai sifat kakak. Bila tgk teltah adik naufal perasaan rindu umi pasti terubt . – Alhamdulillah –

Sebagai info utk ibu ayah di luar sana bila anak-anak sering demn btuk dan slsema please WAJIB ambik PERHATIAN sepenuhnya. walaupun anak nampak aktif tidak bermakna vlrus jhat tidak mendampingi anak kita.

Sebab itu juga kita sbgai IbuBapa perlu IKHTIAR dapatkan extra vaksln untuk anak-anak sebagai protecti0n.

Yg penting mencgah lebih baik dari mengubtinya !

Yg Ikhlas Umi yg sentiasa merindui kamu duhai Anak syurga #nurainaqilah #AlFatihah.

Semoga kisah ini menjadi panduan buat semua terutamanya ibu bapa di luar sana.

Sumber : Mediakl via sahabatsurgaku.com