Seorang Bekas Pilot Memeluk Islam Setelah Mengalami Kejadian An3h Semasa Terbangkan Jen4zah Ulama

Seorang bekas pilot bukan beragama Islam beralih kepada Islam setelah beliau mengalami sendiri satu kejadiaan an3h empat tahun lalu.

Menurut beliau,kejadiaan itu berlaku semasa beliau ditugaskan untuk membuat 1 penerbangan ihsan bagi menghantar jen4zah seorang ulamak terkenal tanahair dari Kuala Lumpur ke sebuah negeri di Utara tanahair.

Dari penceritaan,beliau amat takjub kerana sepanjang perjalanan,pesawat itu dipayungi oleh awan sedangkan pada waktu itu cuaca pan4s terik dan ini disaksikan juga oleh krew-krew lain dalam pesawat itu.

“Itulah ana paling takjub. Ana tanya kawan-kawan ana, mereka juga kata tak pernah alami kejadiaan seperti itu. Masya Allah! Awan sentiasa payungi pesawat yang bawa allahyaarhaam daripada terkena terik matahari ” kata beliau.

“Ana tahu,jen4zah yang ada dalam pesawat itu seorang ulama. Ulama ini membuat kerja-kerja dakwah, suruh orang berbuat baik, jauhi mvngkar…tiba2 hati ana terdetik, ulama ini seorang Islam. Ana lihat ada kebenaran dalam Islam.” katanya lagi.

“Selepas tengok awan peelik dari mula sampai akhir penerbangan, ana beritahu rakan Muslim dalam pesawat,ana nak masuk Islam, ana betul2 kagum dengan kebesaran Allah. Ujar bekas pilot itu lagi yang sebelumnya tidak pernah terfikir untuk menukar agama nenek moyangnya.

Menurut wartawan yang menulis artikel ini, sebenarnya beliau juga merupakan seorang sukarelawan dan turut membantu menguruskan jen4zah ulama terkenal itu sebelum dibawa menaiki pesawat.

Wartawan tersebut menceritakan kepada bekas pilot itu yang dia turut menyembahyangkan jen4zah almarhvm yang meningg4l akibat ser4ngan jantung di sebuah hospital di Kuala Lumpur. Jen4zah dimandi dan di kap4nkan di hospital sebelum dibawa ke Surau Al Mustaqimah, Bandar Tun Razak untuk disembahyangkan.

Ketika itu beliau melihat ribuan orang datang dari setiap pelusuk negara dan sama2 memberi penghormatan terakhir kepada alm4rhum. Beliau juga memberitahu kepada bekas pilot itu yang beliau amat takjub apabila melihat bilangan orang yang hadir sangat ramai sehingga terpaksa bers3sak s3sak berdiri.

Wartawan itu juga mengatakan yang beliau amat terasa bangga apabila melihat jenzah turut di iringi anggota polis ke pangkalan TUDM Subang.

Mengikut w4siat ,almarhvm mahu jas4dnya disemad!kan di madrasah yang menempatkan sebuah kolej pengajian Islam di negeri kelahirannya..

Siapakah ulama tersebut? Tidak dinyatakan namanya tetapi banyak fakta2 yang menarik berkenaan ulama tersebut yang boleh membawa kita mengenali siapakah beliau. Antaranya :

Beliau merupakan seorang yang terkenal yang berjuang atas nama Islam.

Beliau meningg4l dunia akibat serang4n s4kit jantvng 6 tahun yang lepas di sebuah Hospital di Kuala Lumpur

Jen4zah beliau diterbangkan ke sebuah negeri di utara dengan pesawat Hercules TUDM daripada airport Subang. Selain itu jen4zah beliau juga diiringi oleh polis.

Disemad!kan di sebuah madrasah negeri kelahiran beliau sesuai dengan was!at beliau.

Ribuan rakyat hadir dari seluruh pelusuk negara untuk memberi penghormatan terakhir kepada beliau, sehinggakan setiap orang yang datang ber3but-r3but hendak mengangkat jen4zah beliau.

Itulah antara fakta2 yang dinyatakan tentang jen4zah ulama tersebut. Saya yakin, berdasarkan fakta2 tersebut, ulama yang dimaksudkan ialah Almarhvm Ustaz Fadhil Nor. Alm4rhum men!nggal dunia akibat s3rangan sak!t jantung di HUKM pada 23 Jun 2002.

Almarhvm disemad!kan di Madrasah Darul Ulum, Pokok Sena, Kedah negeri kelahirannya. Jen4zah Almarhvm diterbangkan dengan pesawat Hercules TUDM di Subang dan tiba di airport Kepala Batas dengan disambut lebih 20,000 orang.

Ramainya orang yang datang untuk memberi penghormatan terakhir kepada Almarhvm sehinggakan jalan raya ses4k tervk lebih 20 km.

Kesan kes3sakkan tersebut telah bermula dari tol-tol yang menghala ke Kedah, dan orang ramai terpaksa berjalan kaki ke Darul Ulum sejauh 10 km. Subhanallah.

Cerita awan memayungi pesawat yang membawa jen4zah Almarhum Ustaz Fadhil Nor ini mungkin baru kita dengar. Dan ia diceritakan oleh pilot yang membawa kapal terbang tersebut.

Inilah bila berjuang dengan keihklasan, balas4n yang Allah tunjukkan dengan jelas kepada kita dan ia sebagai pemangkin semangat kita untuk terus memperjuangkan agama Allah.

Kehebatan & keihklasan Almarhvm berdakwah dan berjuang untuk agama sehinggakan didalam perjalanan terakhir beliau menuju ke al4m barzakh pun masih lagi “berdakwah” hingga pilot terbabit dengan izin Allah memeluk Islam.

Sememangnya Almarhuum berjuang tanpa mengenal erti pen4t dan l3lah untuk memartabatkan agama Allah di bumi Malaysia ini. Almarhum disegani teman dan law4n.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Almarhum.

sumber:Apa Cerita