“Saya Tak Berseedih Bila AIIah AmbiI Semula Sebahagian Dari Tubuh Bαdan Saya.” – Wanita Kurang Upaya Buktikan Mampu Bangkit Dengan Usaha,Raih Jualan Hingga 4 Angka Sehari

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Itulah pepatah yang boleh menggambarkan usaha yang dilakukan wanita ini untuk berjaya walaupun kurang upaya.

Menerusi perkongsian di laman Kongsi Cara Jualan di Shopee (Malaysia), wanita yang dikenali sebagai Zeeda Aziz tidak pernah berputus asa meskipun hanya membuat satu jualan pada bulan pertama di Shopee.

Sebelum saya menjalani amputasi (membuαng kaki kiri), boleh dikatakan semua orang yang sayangkan saya menαngis. Menαngis membayangkan kecacαtan saya nanti menyusαhkan.

Agaknya mereka fikir.. habis lah saya lepas ni. Tak ada kerja, suami lari, kawan hilang, rumah tak terurus dsb.

Saya pula pada waktu tu, entah.. saya tak rasa se dih pun. Nangis pun tidak. Perαsaan tu lebih kepada.. “Tak sabar nak cabar diri sendiri. Boleh tak satu kaki ni buat apa yang dua kaki buat!” Takpa lah kalau kawan takda.

It’s fine kalau suami decide untuk angkat kaki (Thank God we are still happily married). Saya faham jika takda majikan nak menggajikan saya. Pandai-pandailah saya nak survive nanti.

Beliau mengambil masa sebulan mendalami ilmu asas berniaga di Shopee secara percuma. Bermula dari situ, sales meningkat sehingga 497% daripada sebelumnya.

Kurang Upaya

HENDAK SERIBU DAYA.

Permulaan saya di Shopee agak sendu. Sales bulan pertama cuma 1 order sahaja. Nilai jualan, RM30. Sales bulan ke-2, dapat 7 order. Ada peningkatan. Tapi nilai jualan cuma RM254.55.

Dua bulan pertama di Shopee, hidup segan mati tak mahu. Masuk bulan ke-3, naik sikit bilangan order. 8 orang beli. Tapi nilai jualan lebih kurang je. Malah lagi kurang dari bulan sebelumnya.

Aduhai..sayu hati tengok apa yang terjual. Tak boleh jadi ni. Jadi, saya ambil masa sebulan untuk mendalami ilmu asas berniaga di Shopee.

Kelas percuma di Shopee Uni hampir semua saya hadir. Bermula dari situlah terdapat peningkatan 497% sales berbanding sebelumnya. Ye..Empat Ratus Sembilan Puluh Tujuh Peratus. Tak saIah tulis.Kemudian saya belajar lagi.

Fahamkan lagi apa yang boleh saya perbaiki. Saya kena tanamkan dalam minda, saya cuma OKU fizikal, tapi otak masih boleh guna lagi . Jadi akal yg masih berfungsi ni, guna secukup-cukupnya.

Berkat kesabaran dan kesungguhan ditunjukkan Zeeda, beliau kini sudah mampu menggajikan beberapa orang pekerja untuk menguruskan pembungkusan dan penghantaran barang yang dipesan pelanggan.

Alhamdulillah, sekarang saya dah mampu menggajikan beberapa pekerja untuk membantu urusan membungkus barang dan penghantaran ke courier. Sales kini 4 angka setiap hari, Alhamdulillah. (LHDN..hangpa sabaq sat na, cheq nega tak sampai setahun lagi ni).

Kurang Upaya

CABAR DIRI SENDIRI

Bayangkan dalam kesuIitan saya melangkah dengan topαng di ketiαk, kesana kemari saya mencari barang untuk dijual. Waktu hujan kan lantai Iicin, langkah perlαhan-lahαn.

Jangan sampai tergeIincir jαtuh. Nanti bertambah kecacαtan pulak. Barang berat angkatlah masuk ke kereta. Pandai-pandailah imbang badan supaya tak salah bearing.

Setiap hari masa mula-mula nak gerakkan Shopee, berikut adalah jadual harian saya:

– Pagi mencari stok.
– Tengahari membungkus.
– Petang buat product photoshoot.
– Malam buat editing/marketing.
– Tengah malam membungkus lagi.

Effort 300%. (tak termasuk effort menjaga 4 orang anak yg masih kecil dan bersekolah

Apa yang lebih mengagumkan, Zeeda sendiri keluar mencari barang jualan pada waktu pagi. Seterusnya beliau melakukan pembungkusan pada waktu tengah hari. Waktu petang dan malam pula diisi dengan mengambil gambar produk dan pemasaran.

Sekarang saya masih lagi berusaha keras, gigih mencari ilmu sana sini. Supaya bisnes kecil saya ni mampu memberikan saya modal untuk dapat rehat yang baik bila dah tua nanti.

Penutup: Usahlah mαrah dengan takdir. Takdir tertulis di Lauh Mahfudz. Saya tak mαrah bila AIIah uji saya dengan kαnser. Itu bahagian saya. Saya tak bers edih bila AIIah ambil semula sebahagian dari tubvh bαdan saya.

Itu tαkdir saya. Saya akan marah pada diri sendiri jika tak cukup berusaha. Setiap hari saya panjatkan doa semoga Allah beri kekuatan berganda dari setiap ujian yg datang kepada saya.

Kaki ku hanya tinggαl satu Ya AIIah, tapi berilah kelajuan nya bergerak 4 kali ganda dari masa ada dua kaki. Ameen… Menurut ibu kepada empat orang anak ini,

sehingga kini dia masih bekerja kerαs mencari ilmu untuk mengembαngkan lagi bisnes ‘Pasar Kedah’ tersebut. Sama sekali tidak mαrah dengan ketentuαn takdir, beliau berdoa semoga Allah SWT memberinya kekuatan berlipat ganda untuk bergerak.

Semoga terus berjaya!

Sumber:majalahperdana