Karipap padu, inti penuh. Remaja setia bersama basikal tua sambung bisnes arw4h bapa demi bantu keluarga.

Disaat rakan sebaya sibuk mengikuti kelas pembelajaran dan meluangkan masa bersama rakan-rakan, anak muda ini terpaksa memperta ruhkan masa hadapannya demi menyara keluarga bagi menggantikan tempat arw4h bapanya yang baru men1nggal dunia.

Walaupun usianya masih remaja, dia sanggup memikul tanggungjawab besar demi mencari rezeki untuk sesuap nasi.

Menerusi perkongsian Ahmad Fathul Hakim Mustapha di me dia sosi al, anak muda yang berasal dari Kuala Krai, Kelantan itu menjual karipap panas di stesen minyak Petronas.

Dia dilihat menunggang basikal tua sambil membawa bekas besar berwarna merah yang berisi karipap hasil air tangan ibunya.

“Legasi karipap panas diteruskan. Teringat zaman berulang alik kerja Kuala Krai ke Kota Bharu 10 tahun lepas.

“Semoga dipermudahkan segala urusan adik,” katanya menerusi posting di Fbk.

Hantaran yang dibuat itu turut dikongsikan Fbk Page Info Bnjir Negeri Kelantan sehingga menjadi tuIar dan dikongsikan lebih 1,100 pelayar.

P0sting yang dibuat memaklumkan karipap panas kembali dijual di Petronas Kuala Krai.

“Adik ni ganti arw4h ayahnya jual karipap panas di Petronas Krai.

“Kalau pergi Krai cuba la cari adik ni, habiskan karipap jualan dia. Dengar dia duduk kat Petronas Krai sokmo (sentiasa),” katanya.

Walaupun hanya sekeping gambar, namun p0sting tersebut berjaya meruntun hati para netizen.

Rata-ratanya terkejut apabila mengetahui bapa kepada remaja berkenaan sudah men1nggal dunia selepas dikatakan tidak berniaga untuk tempoh yang lama.

“Sejak Cvdl9 hari tu kami kerap balik jenguk MIL (ibu mentua). Memang kalau nampak abang jual karipap mesti beli… macam tak percaya dia sudah men1nggal dunia. Rasa macam baru jumpa… semoga keluarga arw4h tabah dan kita cuba bantu anak arw4h sedaya termampu nanti.

“Karipap dia memang sedap. Tak sangka arwh dah pakcik tu. Semoga roh pakcik ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

“Oh…patut la hari tu tak ada pakcik jual karipap. Semoga arwh bersama hamba yang soleh. Bagus anaknya, meneruskan bisnes famili.

Pelakon terkenal Mustapha Kamal selalu membeli karipap panas yang dijual arw4h ayah remaja tersebut.

“Al-Fatihah, patutlah tak nampak hari tu… mesti singgah Petronas untuk beli karipap bukan isi minyak pun.

Memang sedap. Isi penuh, orang cakap tak kedekut… memang puas hati.

NETIZEN

“Dah men1nggal rupanya pakcik tu… anak menyambung bisnes ayahnya. Semoga murah rezeki anaknya juga.

“Ayahnya sudah men1nggal? Saya dulu kerap beli karipap kat arw4h pakcik masa pergi dan balik dari Gua Musang… karipapnya sedap dan murah. Semoga dimurahkan lagi rezeki buat adik ni serta keluarga,” ujar beberapa netizen.

Dalam pada itu, pelanggan yang pernah membeli dan merasai karipap yang dijual arw4h bapa remaja tersebut turut berkongsi pandangan.

Antara komentar yang ditinggalkan pelayar Fbk termasuk pelanggan karipap panas.

Mengakui kuih yang dijual itu sedap, rata-ratanya menggalakkan orang ramai membeli jika mereka melalui jalan dari Kuala Krai ke Gua Musang.

Tambahan pula ia dijual seawal jam 8 pagi sehingga 1 petang dengan harga RM5 bagi 10 biji.

“Memang sedap. Isi penuh, orang cakap tak kedekut… memang puas hati.

“Kulit karipap dia pun bukan jenis berminyak. Kalau berminyak tu nanti cepat muak.

“Karipap paling sedap yang saya makan berbanding beberapa tempat lain.

“Memang sedap. Mat salih pun makan karipap ni semasa saya bawa pelancong ulang alik dari Kuala Besut ke Gua Musang,” luah beberapa netizen di ruangan komentar.

Tidak kurang juga yang mendoakan remaja tersebut supaya sentiasa dimurahkan rezeki.

Sumber : mstar

Pihak Apacerita pressl tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Apacerita Press Ya.

Jemput join group –> Ceramah Apa Hari Ini <– ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: