“Bila Tegur Banyak Resp0ns Yang Berbunyi, ‘Macam Kau Sorang Masuk Syurga’, ‘Kub0r Masing-Masing’,-Bekas Vokalis Zul Handy Black

Bekas v0kalis kumpulan r0ck iaitu Zul Handy Black yang berhijrah sejak beberapa tahun lalu itu dilihat kini semakin rancak berdakwah melalui muzik. Bagaimanapun, Zul mende.dahkan ada pihak seolah kurang senang dengan tindakannya yang memberi teg0ran demi kebaikan.

Menerusi perk0ngsian di Instagram, Zul terkilan apabila niatnya untuk mengajak orang sekelilingnya ke arah yang lebih baik sering disalah ertikan. Malah, ada yang menegurnya semula dengan mengatakan dia juga bukan orang yang baik dahulu.

“Bila tegur, banyak resp0ns yang berbunyi, ‘macam kau sorang masuk syurga’, ‘kub0r masing-masing’, ‘kau pun dulu ter0k juga’, ‘siapa kau nak tegur orang’ dan macam-macam lagilah.

“Aku buat sebab Nabi SAW suruh buat kerja dakwah. Sampaikan walaupun sebaris ayat. Dakwah datang dengan pelbagai gaya, corak, bentuk dan kaedah. Sahabat Nabi, ada yang berlembut, ada yang berkeras,” katanya.

Dalam satu p0sting berasingan di Insta Story, Zul mengakui mungkin caranya agak kasar dalam berdakwah, namun dia hanya menjalankan tanggungjawab sebagai seorang Muslim dan terpulang sama ada mahu menerimanya dengan cara positif atau pun tidak.

“Yang nak terima walaupun telinga bernanah dan hati berda.rah, tu tandanya iman masih ada, dan Allah masih sayang, nak kita berubah ke arah yang lebih baik.

“Yang tak nak terima tu… baiklah, aku bukan nak meram.pas keseronokan korang, tapi nanti, di akhirat, jangan aku dituntut apa apa lagi sebab di dunia ni, aku dah cuba dan berusaha jalankan tanggungjawab aku.

“Niat aku tak ada lain. Selain daripada nak ajak seramai manusia untuk sama-sama berusaha untuk ke syurga Allah. Niat dakwah,” ujarnya.

Begitupun, Zul tidak mende.dahkan isu berkaitan mengenai tindakannya yang membuat teguran itu. Bagaimanapun, terdahulu, dalam satu p0sting berasingan di Instagram Story, Zul turut ada menegur hal berkaitan cabaran lagu ‘Empat Dara’ yang tu.lar.

Sebelum ini, Zul dikatakan mula melakukan penghijrahan selepas menyertai program realiti, Gegar Vaganza musim kedua (GV2) pada 2015.

Sumber & foto dipetik dari Myartis, R0tikaya, Astr0 Gempak & Instagram Zul Handy Black